Istrian Art Fair Artexchange Rovinj

Istarski sajam umjetnina

http://www.artexchange.com.hr/hrv/index.php?page=info&subpage=artexchange

http://www.artexchange.com.hr/hrv/index.php?page=izlagaci&subpage=galerije&detail=charlama_depot

Autori na Artexchange sajmu:
Aleksandar Brener, Narcis Kantardžić, Ivan Kožarić, Jusuf Hadžifejzović, Vlado Martek, Aleksandar Marković – Mirkob, Neša Paripović, Dmitrij Prigov, Damir Sokić, Mladen Stilinović, Gabrijel Stupica, Raša Todosijević, GoranTrbuljak

Reprodukcije:
Dmitrij Prigov, Studije za instalacije, 2006, tuš na papiru, 4 x ( 29,5 x 20,5 cm.)
Aleksandar Brener, Le Fleurs du mal, 1979, crtež na papiru, 70 x 50 cm
Gabrijel Stupica, Nevjesta, 1984, print s autorskom intervencijom, 84,5 x 61,5 cm

U godini u kojoj duboka gospodarska i moralna kriza stavljaju na ozbiljnu kušnju /s/ trpljenje pravednih, održavanje 3. izdanja Artexchangea – poduhvat je.

Između dva Sajma umjetnina svjedočili smo sve težem djelovanju privatnih galerija i njihovim sve vidnijim redukcionističkim promjenama statusnih, programskih, izdavačkih, promotivnih, a posebice prodajnih aktivnosti. Naime, i država i regije i gradovi sa sve manje sredstava vrlo selektivno subvencioniraju djelatnost i privatnog i javnog sektora kulture, a ono malo kvalitetnih sponzora i donatora, za bolja vremena postponira ulog u suportiranje vizuanih umjetnosti. Naravno, ni državna regulativa nije bila darežljiva u stimuliranju uloga u suvremenu umjetnost, odnosno u institut otkupa. Zato je o tržištu umjetnina u ovome trenutku gotovo skaradno zboriti, dok se, na žalost, još uvijek umnaža armada onih bez temeljnog prava na rad i bez prava na zaposlenje.

No, da nada ne umre posljednja, pomažu i vjera i strast! Doduše, teško ih je racionalnim mehanizmima hraniti u trenutku kad je kontaminacija duha svevidna svugdje oko nas, no upravo zato i baš radi toga valja misliti aktivistički i djelovati pozitivno.

Uostalom, Artexchange ponos je galerija utemeljiteljica, organizatora, regije i Grada Rovinja. Autori u njega ulažu i vjeru i strast. Suprotivo vremenu. Otkud onda pravo na uzmak? Zar zaboravu prepustiti proizvod koji sutra ima šansu? Naravno da ne! Zato smo i ove godine, doduše u nešto suženijim gabaritima, treći puta s ponosom tu. Prije svega zahvaljujući Galerijama – izlagačima koji su se teškom vremenu usprkos odazvali pozivu i na ovaj sajam – djelujemo i dalje!

Gorka Ostojić Cvajner

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s