Tajna večera / The Last Supper

Performance by Jusuf Hadžifejzović

Photo: Almin Zrno
http://www.depo.ba/vijest/10230

Pripremila: Gorana LONČAREVIĆ

Ove nedjelje je u restoranu ‘As’ u Istočnom Sarajevu u organizaciji C.K.A Charlama održan performans nazvan Tajna večera, na kojoj se okupilo 13 umjetnika iz regiona. Cilj performansa je bio okupiti umjetnike iz regiona, ali i generacijski razmjeniti ideje, pa su za stolom pored Jusufa Hadžifejzovića, Saše Bukvića, Borisa Šibera, Jasmina Durakovića, Zorana Kusmuka i članova grupe “Pleh”, sjedili i mladi umjetnici Marko Kusmuk, Emir Mutevelić, Dženan Hadžihasanović i Đorđe Krajišnik.

Performans “Tajna večera”  Jusufa Hadžifejzovića prvi put je izveden u Puli 1979. godine, da bi ga bh poublika vidjela 1984. u Teatru amfiteatar, u sarajevskom Domu mladih. Dvadeset šest godina poslije, trojica aktera tadašnje sarajevske tajne večere, sinoć su sa još deset umjetnika večerala ispod zastave s natpisom “Umjetnici svih zemalja – ujedinite se”– rada Roberta Sošića.

– Robertova “Crvena zastava” nakon ovog performansa putuje u Zagreb, sa članovima grupe “Pleh”, koji su prije par dana otvorili svoju izložbu u okviru projekta “Subdokumenta” – rekao nam je Jusuf Hadžifejzović, konceptualni umjetnik i predsjednik Uprave CKA Charlama.

Podsjećamo „Crvena zastava“ je zamišljena kao parafraza Marxa – „Proleteri svih zemalja ujedinite se protiv kapitalista“, a autor Sošić smatra da su umjetnici trenutno u istoj poziciji, pa je pozvao 30 umjetnika iz Hrvatske koji se nisu uspjeli uklopiti unutar sistema a za njegovu zastavu su donijeli po komad crvenog platna minimalnih dimenzija.

Večera je počela minutom šutnje za nedavno preminulog  konceptualnog umjetnika Tomislava Toma Gotovca.

– Umjetnost ne poznaje granice i drago mi je da je baš u Istočnom Sarajevu održan prvi performans “Tajna večera” – rekao nam je režiser Jasmin Duraković, dok je Boris Šiber naglasio da je sretan jer se mladi umjetnici uključuju u projekte C.K.A. Charlama.

Nakon visoke gastronomske ocjene kvalitete večere jednog od članova žirija  – Borisa Šibera i predavanja Crvene zastave zagrebačkim umjetnicima iz grupe “Pleh” – Marijanu Molnaru, Kati Mijatović, Vlatku Vinceku i Zoranu Paveliću, gosti su se oko pola noći razišli tajno, kako su i stigli na ovu skrivenu lokaciju.

Inače, ovaj performans je bilo prvo zvanično predstavljanje Centra kulturnih aktivnosti Charlama nakon što su se Hadžifejzović i Bukvić razišli sa Edom Hozićem, a zbog njegovog načina vođenja projekata Bijenala savremene umjetnsoti. Rukovodstvo iz CeKA Charlame je ovim prilikom najavilo svoj projekat Bijenala savremene umjetnosti, ali, predhodnih neugodnih iskustava sa Hozićem i sličnim tipovima, odučili su da inoformacije o novome Bijenalau do daljnjeg drže u tajnosti. (DEPO)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s