City Map

http://arhiva.depo.ba/page.php?id=11349

Postdiplomci, koje je u Sarajevo dovela bh. umjetnica koja živi u Düsseldorfu Danica Dakić, predstavili su svoj projekat “CITY MAP”.

Njihov zajednički projekt „City Map“, pod vodstvom Danice Dakić,  Lise Glauer i Nadin Reschke prezentiran je u sklopu ovogodišnje Sarajevske zime, kao i programa SubDokumenta, čiji je idejni tvorac  Jusuf Hadžifejzović.

Prije početka studentskih prezentacija, dobrodošlicu svim prisutnim poželio je domaćin Hadžifejzović, koji je izrazio radost što su prvi put u tolikom broju Sarajevo i njegovu galeriju posjetili studenti umjetnosti, koji su u Weimar stigli sa svih strana svijeta. Jasmin Duraković je u ime DEPO portala, koji je suorganizator ovog događaja, istaknuo da Charlama Depot i projekat SubDokumenta predstavljaju jezgro spontane, te trenutno jedinstvene subverzivne umjetničke akcije u Evropi.

Danica Dakić približila je prisutnima projekat „City Map“, koji je nastao u sklopu studijskog programa Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije, a na temu „Umjetnost i pamćenje“. Studenti su, svaki iz svoje vizure, oživjeli burnu prošlost Weimara.

-Cilj nam je bio raditi projekt koji se bavi kompleksnošću grada i istočnonjemačkom prošlošću koja više nije vidljiva. Ovih 21 umjetnika, koji dolaze iz 13 različitih zemalja, radili su četiri mjeseca na tome. Ono što smo dobili je svojevrsna mapa grada kroz oči stranca – rekla je Dakić.

(DEPO/M.Du.)

photo: DEPO
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s