Charlama u Mlazu

SLIKARSKI EVENT CeKA CHARLAME

U Društvu za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ iz Počitelja

Jusuf Hadžifejzović  “Bojeni tragovi četke”, akrilik na papiru/acrilic on paper 100X70cm                                                        Photo: Erol Čolaković

Umjetnici koji su učestvovali u ovoj kolektivnoj likovnoj akciji su: Andraž Jež (Slovenija), Azra Subašić, Biljana Haljevac, Daniel Premec, Dženan Hadžihasanović, Emir Kapetanović, Emir Mutevelić, Emina Huskić, Erol Čolaković, Ewelina Smereczynoka (Poljska), Fikret Libovac, Jusuf Hadžifejzović i Nela Hasanbegović, a svoj doprinos pozitivnoj atmosferi dali su Dževad Ibrulj, Nermina Zildžo, Sanela Nuhanović, Alice Block (Engleska) i Velid Hadžić. Počitelj su posjetili i profesori i direktor internacionalne škole iz Vogošće i imali su priliku da se upoznaju sa umjetnicima i da razgovaraju o njihovim radovima čijem su nastanku prisustvovali.

Ujedinjeni u velikom vrtu prijatelja umjetnosti, Zlaje Smajlovića i Gine Landor, imajući punu stvaralačku slobodu, umjetnici su inspiraciju za svoje radove (uglavnom crteže i slike) pronašli u neprolaznoj ljepoti Počitelja i njegovog mirnog, zelenog okruženja. Prostor u neposrednoj blizini Neretve i počiteljske kule bio je i plodno tlo za razmjenu iskustava i rađanje novih ideja.

U svom dosadašnjem radu i MLAZ iz Počitelja i CeKA Charlama iz Sarajeva nesebično pomažu umjetnicima različitih usmjerenja i interesovanja, pružajući podršku njihovim aktivnostima, i svojim angažmanom nesumnjivo učestvuju u razotkrivanju i osvjetljavanju kulturnih i umjetničkih vrijednosti.

Udruživanje umjetnika kroz kreativno stvaranje doprinosi, između ostalog, razvoju zdravog dijaloga, stoga bi događaje i akcije ove vrste trebalo podsticati i podržavati u budućnosti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s